ANORGAZMİ NEDİR

Cinsel siklus (cinsel döngü) 4 evreden oluşmaktadır.  Bu evreler uyarılma, plato, orgazm ve çözülmedir.

 Cinsel işlev bozuklukları bu dört evreden birinde ortaya çıkan sorunlar olarak adandırılabilir. Anorgazmi cinsel siklusun uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli olarak gecikmesi ya da hiç gerçekleşmemesi sorunu olarak tanımlanabilir. Anorgazmi de kadın tüm uyarılara rağmen orgazm olamamaktadır veya beklenen sürenin çok üzerinde orgazm olabilmektedir. Anorgazmi fiziksel ya da bedensel sebeplerden ziyade psikolojik kökenli bir bozukluktur. Bunun yanı sıra pelvik tabanda yaralanma, hormonal bozukluklar, diyabetik nöropati, omurilik hasarı, uterus giderimi ve bazı kalp hastalıklarında da ortaya çıkabilir. Menapoza giren kadınlarda da görülen bir bozukluktur.

Kadının ruhsal ve bedensel sağlık durumunun korunmasında orgazm etkili bir durumdur dolayısıyla orgazm olamayan kadınlarda bazı olumsuz durumlar ortaya çıkması da oldukça normaldir. Bunlardan bazıları sıkıntı,öfke ve gerginliklere sebep olmasıdır. Bu bir süre sonra belirgin rahatsızlıklara ve toplum içi sosyal ilişkilerin bozulmasına sebep olabilir.

Anorgazmiye sebep olan unsurlardan bazıları aşırı stres, eşle ilgili uyumsuzluklar, cinsellikle ilgili yanlış bilinen doğrular(mitler), cinsel isteksizlik, depresyon, partnerden ilgi,sevgi ve değer görememe, cinsellikle ilgili travmatik bir anı, kadının bedeniyle ilgili hoşnutsuzluğu, özgüven problemleri, partnerin cinsel işlev bozukluğuna sahip olması, dini duyguların ağırlıklı olması olabilir.

Ayrıca aşırı alkol ve madde kullanımı, sağlık problemlerine yönelik kullanılan psikiyatrik ilaçlar anorgazmiye sebep olabilir.

Kadınların üçte ikisi anorgazmi problemiyle karşı karşıya olmasına rağmen bunu bir problem olarak görmüyor. Problem olarak görmeyenlerin yaşam standartlarında da partnerleriyle olan ilişkilerinde de düşme gözleniyor.

Peki anorgazmi tedavi edilebilir bir bozukluk mu?

Cinsel terapi, cinsel işlev bozukluğu tedavisinde kullanılan sağlıklı bir yöntemdir ve kalıcı sonuçlar elde etmek mümkündür. Kişinin hayatında anorgazmiye sebep olabilecek geçmiş yaşantısı sorgulandığında, beden imgesi ortaya çıkarılıp bununla ilgili çalışmalar yapıldığında, cinsel organların anatomisiyle ilgili bilgi verildiğinde, cinsellikle ilgili doğru bildiği yanlışlar düzeltilip, cinsel ilişkiyle ilgili doğru ve eksik bilgiler aktarıldığında, cinselliğe bakış açısı olumlu yönde değiştiğinde anorgazmi bozukluğu ortadan kalkacaktır.

PSK. Gökçe SÜMEKÇİ